توصیه های بهداشتی تهیه غذای نذری
پیشنهادات در مورد خرید مواد اولیه
* روغن مورد نیاز تنها از انواع روغن مایع(مایع معمولی و مایع مخصوص سرخ کردن) خریداری شود.
* سنگ نمک اغلب دارای ناخالصیهای زیادی است که برای کبد و کلیه زیانآور است. بنابراین نمک مورد نیاز را تنها از انواع نمک های یددار تصفیه شده تهیه کنید. از خریداری و انبار کردن نمک به مقدار زیاد خودداری کرده و نمک خریداری شده را در ظروف در بسته و غیرقابل نفوذ به نور نگهداری کنید.
* در صورت استفاده از ماست یا لبنیات، از انواع کم چرب آن ها استفاده کنید.
* در صورت استفاده از کره سعی کنید آن را یا از نوع حیوانی کم چرب یا گیاهی با اسیدچرب ترانس پایین تهیه کنید.
پیشنهادات در مورد تهیه غذا
* از سرخ کردن غذاها تا حد امکان اجتناب شود. در مواردی که نیاز به سرخ کردن مواد غذایی وجود دارد فقط از روغن مایع مخصوص سرخ کردن استفاده کنید.
* تا حد امکان از مصرف دنبه گوسفند برای سرخ کردن مواد اولیه خودداری کنید.
* به طور کلی غذاها به طور کم چرب تهیه شوند. به طور مثال پوست و چربی مرغ یا چربی قابل رویت گوشت را پیش از طبخ جدا کنید.
* از مصرف زیاد روغن در تهیه غذاها خودداری کنید. استفاده از غذاهای آب پز و یا کبابی در این مورد بهتر است.
* کره را روی برنج نریزید. از بسته های جداگانه و کوچک کره استفاده کنید. در صورت استفاده از این کرهها به دلیل این که به سرعت آب شده و وارد غذا می شوند، آن را روی برنج داغ قرار ندهید.
* درباره مرغ و انواع گوشت چه به صورت آب پز و چه به صورت کبابی دقت کنید که کاملا پخته شوند تا از انتقال بیماری های واگیر جلوگیری شود.
* برای تهیه انواع خورش ها ، سبزی های مصرفی از قبیل کدو، بادمجان، کرفس و سبزی قورمه با روغن کم و به مدت کوتاه تفت داده شوند.
* در طبخ کباب کوبیده دقت شود که از گوشت کم چرب استفاده شود و تمام قسمتهای آن به طور یکنواخت مغزپخت شود.
* از آنجا که نقــش مهــم و موثر سبزی ها در پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلب وعروق، سرطان، بیماری های گوارشی و غیره به اثبات رسیده است، غذاهای مختلفی که حاوی سبزی هستند،طبخ شود. به عنوان مثال تهیه غذاهایی مثل لوبیاپلو، باقلاپلو، شویدپلو، عدسپلو، استامبولی و ... به منظور افزایش مصرف انواع سبزی و حبوبات توصیه می شود.
* در صورت استفاده از حبوبات و مواد اولیه ای که امکان وجود سنگ در آن ها هست یا از انواع پاک شده استفاده کنید و یا آن ها را به دقت پاک کنید.
* از تهیه انواع سالاد حاوی سس زیاد اجتناب کنید. چنانچه در مراسم سالاد سرو می شود نسبت به رعایت اصول بهداشتی در تهیه سبزی های آن دقت کرده و سس سالاد را روی آن نریزید. می توانید از بسته های کوچک سس به صورت جداگانه استفاده کنید.
* سبزی خوردن مصرفی را با دقت بشویید و ضدعفونی کنید.
* با توجه به نقش نمک در افزایش فشار خون از حداقل مقدار نمک در طبخ غذاها استفاده کنید.
* سعی کنید آبگوشت را به صورت پرچرب تهیه نکنید.
* حتی الامکان به جای نوشابه های گازدار از دوغ و یا آب برای نوشیدن استفاده کنید. میتوانید با اضافه کردن سبزی های معطر دوغ را خوش طعم تر کنید.
* از استفاده زیاد از شکر در تهیه شله زرد ، انواع شربت ها و نذری های شیرین خودداری کنید.
* به جای قند و شکر برای مصرف چای از کشمش و خرما استفاده کنید.
* چنان چه نذر شما توزیع شیر است از شیرین کردن آن خودداری کنید.
* به مقدار مورد نیازتان غذای نذری دریافت کنید. از دریافت مقادیر بیشتر از نیاز که در نهایت مجبور به دور ریختن آن می شوید، خودداری کنید.
* باقی مانده غذاها را در یخچال و سردخانه نگهداری کرده و از گرم کردن چند باره آن خودداری کنید.
* آش ها از بهترین غذاهایی هستند که به عنوان نذری تهیه می شوند البته به شرط این که یک وجب روغن روی آن ها نباشد.
* سعی کنید توزیع میوه را هم به عنوان یکی از مواد غذایی که می شود، نذر کرد در نظر بگیرید.
* چنانچه برای سرو غذا،چای و نوشیدنی از ظروف یک بار مصرف استفاده می کنید، به بهداشتی بودن آن ها توجه کنید.
نکاتی مهم درباره غذا خوردن در رستوران
1- خودداری از مصرف کره با پلو
2- استفاده از دوغ یا ماست کم چرب به جای ماست پرچرب
3- خودداری از مصرف زرده تخم مرغ همراه با برنج (در چلوکباب)
4- استفاده از غذاهای بخارپز، آب پز و کبابی به جای غذاهای سرخ کرده
5- استفاده از سس گوجه فرنگی به جای سس مایونز هنگام خوردن ساندویچ
6- انتخاب غذاهای پُر سبزی و کم چرب
7- استفاده از یک سالاد سبزیجات همراه با آبلیمو، یا سوپ سبزی کم چرب
8- عدم مصرف غذاهای فوری مانند انواع ساندویچ و پیتزا
9- سئوال کردن از مسئولین رستوران درباره شیوه تهیه و پخت غذا (سرخ کردن، کباب کردن، بخارپز کردن و...)
طرفداران بستنی یخی بخوانند
در کارخانههای معتبر در فرآیند تولید از رنگهای طبیعی و مشابه آن که جزو رنگهای خوراکی مجاز هستند، برای رنگدادن به بستنی استفاده میشود.
بستنیها دو گروه شیری و یخی دارند. بستنیهای یخی از اسانس، رنگهای خوراکی و شیرینکنندههایی مانند شکر تشکیل میشوند. البته این نوع از بستنیها هم انواع کارخانهای دارند و هم غیرکارخانهای...
در کارخانههای معتبر در فرآیند تولید از رنگهای طبیعی و مشابه آن که جزو رنگهای خوراکی مجاز هستند، برای رنگدادن به بستنی استفاده میشود، بنابراین رنگ آنها خطرساز نیست اما اگر بستنی یخی در کارگاههای کوچک و بدون نظارت وزارت بهداشت تولید شود، ممکن است از رنگهای غیرمجازی که قاچاقی وارد شده است، در تهیه این نوع بستنی استفاده شود. به این ترتیب اگر رنگ به کاررفته خوراکی و مجاز نباشد، میتواند برای سلامت مضر باشد و باعث بروز عوارضی مانند آلرژی، تحریک دستگاه گوارشی، تهوع، اسهال، علایم پوستی مانند کهیر و بروز بیشفعالی در کودکان شود. مصرف طولانیمدت آنها نیز با مسمومیتزایی کبد و کلیه و در نهایت اختلال در عملکردشان همراه است.
معمولا بعد از 3 سالگی میتوان 3-2 قاشق مرباخوری بستنی (آن هم بستنیای که از شیر تهیه شده)، بهعنوان جزیی از غذاهای تکمیلی و دسر در برنامه غذایی کودکان گنجاند. البته حتی این مقدار هم برای کودکانی که استعداد چاقی دارند، توصیه نمیشود. در ضمن، به دلیل آنکه میزان کالری انواع بستنیها با یکدیگر متفاوت است، برحسب وزن کودک باید نوع مناسب بستنی را انتخاب کرد زیرا بستنیهای معمولی به دلیل تشکیل شدن از شیر، شکر، تخممرغ و مقداری خامه در هر 100 میلی لیترشان، 100 کیلوکالری انرژی دارند. کالری بستنیهای یخی کمتر است اما نباید در مصرفشان زیادهروی کرد.
با توجه به اینکه بستنیهای یخی فقط شامل شکر، رنگ و آب و فاقد هر نوع ماده غذایی هستند، مصرفشان بهخصوص برای کودکان، سالمندان و زنان باردار توصیه نمیشود. زیادهروی در مصرف این نوع از بستنیها به دلیل شکر افزودهشده، برای افراد کمتحرک یا کسانی که دچار اضافهوزن هستند نیز میتواند خطر چاقی را به همراه داشته باشد. یخ در بهشت هم سرشار از رنگهای مصنوعی است و هیچ ارزش غذاییای ندارد و مصرفش به هیچ گروه سنی توصیه نمیشود. با توجه به شروع فصل تابستان و تمایل به مصرف بستنی، بهترین نوع بستنیهایی هستند که از شیر تهیه شدهاند.